7.2.16

Chinelo Okparanta - Happiness, Like Water

 

Ja nyt sitten nigerialais-amerikkalaisen kirjailijan Chinelo Okparantan novellikokoelma, napattu Akateemisen ulosheittoalennusmyynnistä viime vuonna...

Novellikokoelmaksi tässä on mukana aimo annos yhtenäisyyttä, järjestys on selvästi harkittu vaikka esim. samoja henkilöitä ei käytetäkään (mm. Mahmutovicin tai Gilchristin tapaan): ensimmäisissä tarinoissa ollaan Nigeriassa, keskellä on America-novelli jossa puidaan maasta- ja maahanmuuttoa, lopun tarinoissa nigerialaiset henkilöt majailevat Yhdysvalloissa). Ja fokuksessa ovat naiset, myös niissä parissa tarinassa joissa näkökulmahenkilönä on mies, naisten ja usein äitien ja tyttärien suhteet.

Tätä lukiessa pohdin hieman myös aiemmin lukemaani Martin Egblewogbea (koska pohjoisen barbaarina assosioin Ghanassa asuvan ghanalaismiehen ja Yhdysvalloissa asuvan nigerialaisnaisen samaan afrikkalaiskirjailijoiden joukkoon), Okparanta tuo selvästi enemmän Nigeriaa esille, maan tapoja, maan omia (tai siirtolaisuuden) konflikteja, esittelee aistimuksia ja kieltä, siinä missä Egblewogbe on huomattavasti neutraalimpi: henkilökohtaisissa tyylivalinnoissa on varmasti omaa linjaa mutta mietin myös vaikuttaako se että toinen asuu Afrikassa ja kirjailijana pysyy jatkuvasti kulttuurinsa sisällä, kun taas toinen Amerikassa tarkastelee kulttuuria myös paljon ulkopuolelta (ja vaikuttavatko lukijakunta, julkaisijat yms.)

Ei sillä, kyllä Okparantan käsittelemissä ihmissuhteissa riittää universaaliutta, vaikka monet ristiriitojen aiheet saattavatkin näyttää aika kummallisilta niin se miten niiden kanssa toimitaan usein ei.
Osa tarinoista ei niin suurta vaikutusta tehneet mutta oli täällä hyviä mukana, Fairness, Runs Girl, America, Tumours and Butterflies...

Ei kommentteja: