10.2.16

Banana Yoshimoto - The LakeLuin joskus vuosia sitten Yoshimotolta pari suomennettua, Kitchenin ja Np:n, ja vaikken niistä oikein mitään enää muistakaan taisivat ne olla aika hyviä.
Tässä The Lake -kirjassa reilu parikymppinen päähenkilö hapuilee elämänsä suuntaa, Chihiro on varsin epäkonventionaalisen perheen kasvatti joka haluaa jättää pienen kotikaupunkinsa taakseen ja ainakin nyt maalaa isoja seinämaalauksia (vaikka vähätteleekin itseään eikä pidä itseään varsinaisena taiteilijana vaan ennemmin puuhastelijana).
Chihiro alkaa juttuun naapurinsa Nakajiman kanssa, nuoren miehen joka on aika omituinen ja jolla on ilmeisen ongelmallinen tausta, josta ei halua liikaa puhua eikä Chihiro liikaa udella. Ja näiden välille kehittyy jonkinlainen suhde, jota kumpikaan ei myöskään halua käsittellä liian perinteisen romanttisena.

Kirja alkaa aika hitaasti ja epämääräisesti, pikkuhiljaa avautuen ja kehittyen kuten henkilötkin ja heidän suhteensa. Tapahtumia ei kovin paljoa ole ja tietystä "tell, don't show"-tyylistä huolimatta monessa asiassa pysytään myös epämääräisenä tai vihjaavana. Lopputulos on miellyttävä, nuorten aikuisten versio kasvutarinasta: saattaa olla että tämänkin sisällön unohdan aika nopeasti mutta jätti kuitenkin positiivisen fiiliksen.

Kurjen siivellä -haasteessa lennetään eteenpäin.

4 kommenttia:

Reader, why did I marry him? kirjoitti...

Tämä on yksi niistä kirjoista, jotka muistan kuvina päässäni. Tyypit kävelee jossain maisemassa kohti jotain taloa. Oliks tässä sellasta? :)

Tykkään Yoshimoton kirjoista muutenkin. Kuten kirjoitit, tässä on paljon epämääräistä. Hyvällä tavalla epämääräistä, se juuri vetoaa.

hdcanis kirjoitti...

Olihan tässä noin poikkeuksellinen juonenkäänne :) (se talo oli järven rannalla ja siellä asui kaksi Nakajiman ystävää)

Elegia kirjoitti...

Olen lukenut Yoshimotolta Np:n, mutta muistan siitä enää vain kannen. En edes muista pidinkö siitä. Tosin lukemisesta on aikaa melkoisen kauan. Jostain syystä nämä Yoshimoton kirjat olen sivuuttanut myöhemmin. Epäilyttää vähän.

hdcanis kirjoitti...

No, kuten näkyy minullakin on ollut taukoa eli ei ollut mitään pakottavaa tarvetta lukea kaikkia mahdollisimman nopeasti...(ja kertonee jotain juonten runsaudesta tai merkityksestä kun kaikki tuntuvat unohtavan mitä näissä tapahtui...)