3.1.16

Luis Negrón - Mundo Cruel

 

Jatkamme tuntemattomien kirjailijoiden novellikokoelmilla joita olen jostain hyllyyn poiminut: kyseessä on ilmeisesti puertoricolaisen Luis Negrónin esikoiskokoelma, yhdeksän novellia (joista pari luin taannoisen lukumaratonin aikana) ja olisi tämä periaatteessa luettavissa vaikka yhdeltä istumalta.

Aló? ...Yo girl, tanto time!...Hey listen, did La Edwin call you?...The one who thinks he's so manly...Girl, yes, the baby of the group...How weird because he's been calling everybody...

Kokoelma on temaattinen kokonaisuus, kaikki liittyvät jollain tavalla monenkirjavaan homoalakulttuuriin San Juanissa, monista eri näkökulmista ja usein suoraa minä-kertojaa käyttäen tai joskus sarjana kirjeitä tai tuossa ylläolevassa lainauksessa Hilda Husso -tyylisesti puhelinkeskustelua josta kuullaan vain toinen osapuoli (ja toisesta osapuolesta ei niin väliäkään, kun on hyvä juttu kerrottavana).

Novellit ovat tosiaan aika lyhyitä ja satiirisia, tarinoista osa aika suoraviivaisia ja osassa taas löytyy yllättävän absurdeja käänteitä (mm. niminovellin omalaatuisessa dystopiassa tai kansikuvan viittaaman For Guayaman seikkailussa...). Tekstin sävy ei ole aina niin arkirealistinen mutta hahmoissa, näiden puheissa ja käytöksessä on kuitenkin uskottavuutta.
Kannen blurb liioittelee niinkuin ne tapaavat tehdä mutta kyllä tässä ehkä puolet on mainioita tarinoita (mainittujen Mundo Cruelin, For Guayaman ja La Edwinin ohella pidin myös The Vampire of Mocasta) ja muutkin luettavia.

4 kommenttia:

Leena Laurila kirjoitti...

Näytteen perusteella tulee heti mieleen brasilialaisen Luiz Ruffaton Rutosti hevosia. Siinä taisi olla aika samantapainen asetelma yhdessä pätkässä. Hieno sekin, kuten tämä selvästi.

hdcanis kirjoitti...

En ole lukenut mutta pikaisen googlettelun perusteella voisi tutustua. Takakannen blurbeissa suosittu vertailukohta näkyy olevan Manuel Puig.

Omppu Martin/ Reader, why did I marry him? kirjoitti...

Hilda Husso -tyylisesti - jopas on kiintoisasti todettu. Noin muutoinkin tämä kokoelma vaikuttaa kiinnostavalta, sopivan epämainstreamiltä.

hdcanis kirjoitti...

Suomalaislukijoille varmaan tunnetuin esimerkki novellista jossa esitetään puhelinkeskustelu vain toisen osapuolen sanojen kautta. Vaikka en kyllä tiedä onko tuo oikeasti tunnettu esimerkki, olen kyllä kuullut opettajista jotka luettavat sitä koulussa...