29.4.14

Goffredo Parise - Kaunis pappi

Satunnaislöytöjä divarista, vastikään juhlineen Keltaisen kirjaston tuntemattomampaa osastoa (Ilmari Lahden suomennos ilmestyi 1957, ja tästä ei ilmeisesti ole otettu kovinkaan ahkerasti uusintapainoksia).

Tapahtuma-aika on jossain 30-luvun loppupuolella (Abyssiniassa ja Espanjassa on sodittu mutta muuten eletään suhteellisesti ottaen rauhan aikoja) ja paikkana suuri vuokratalo jossain Venetsian lähistöllä olevassa pienemmässä kaupungissa. 11-vuotias minäkertoja Sergio puuhailee ystävänsä Cenan kanssa kaikenlaista, kerjäystä, pikkurötöstelyjä, juonitteluja ja ympärillä talon muut asukkaat elävät omaa köyhän- tai kitsaanlaista elämäänsä, juoruilevat ahkerasti ja pelaavat valtapelejään. Ja juorut ja pelit pyörivät usein Don Gastonen, erinomaisen kauniin ja ihailua herättävän papin ympärillä.

Kirja on jotenkin merkillisen ristiriitainen, vähän kuin nimensäkin viittaa (suuri osa talon naisten ihailusta pappia kohtaan ei ole erityisen hurskasta...). Tapahtumissa on selvästi neorealismin henkeä mutta kirjoitustyyli on kuitenkin varsin koristeellinen (ehkä koristeellisempi kuin mitä 11-vuotiaalta katupojalta voisi odottaa), ja fasismi on kirjan hallitseva aihe mutta tämä on arkipäiväistä, banaalia fasismia: sinänsä toki piristävää vaihtelua ihmishirviö/nyyhkytarina-kliseille, vaikka tässäkin kirjailijan sympatiat ovat ilmiselvästi toisaalla.
Ja Don Gastonekin jää hieman hämäräksi henkilöksi, mitä hän loppujen lopuksi ajattelee ja mitkä ovat vaikuttimensa jää ajoittain varsin avoimeksi, koska tätä katsellaan kuitenkin vain Sergion näkökulmasta.

Kertojanäkökulma ei pysy kaikissa kohdissa ihan kasassa, paikka paikoin tiedetään asioita joita Sergio ei ehkä kuitenkaan voisi tietää (joskin juoruilun ollessa kirjan ympäristössä arkipäivää, ehkä Sergio täydentää omia kokemuksiaan juoruilla ja voi näin olla ajoittain epäluotettava kertoja).

Ei tämä mestariteos ole mutta luettava ja omalla tavallaan kiintoisa, hivenen sarkastinen otos Mussolinin Italian ruohonjuurielämästä. Ja näin ollen myös hyvä osuma Pasto italiano -haasteeseen.

Ei kommentteja: