23.10.15

Helsingin kirjamessuilla - perjantai

Siellä ne ovat yhä auki tänään, mutta minä olin paikalla vähän lyhyemmän kaavan mukaan ja ohjelmapainotteisemmin (parilla täsmäiskulla).

Eli Pasilassa olin pyörimässä ensin muuten mutta vähän ennen kahtatoista pääsin myös messuhalliin. Ensin ajattelin käydä sanomassa hei tutulle jonka piti päivystää Stadin slangi ry:n pisteellä mutta ei ollut juuri silloin siellä (tapasin kyllä hänet sitten myöhemmin). Siinä sivukorvalla kuuntelin sitten hieman Arja Korisevaa...

Vastoin viimeviikkoisia suunnitelmiani ajattelinkin mennä seuraamaan Venäjänkielinen nykykirjallisuus Suomessa -keskustelua (järjestäjänä Suomen venäjänkielisten kirjailijoiden yhdistys) mutta puhujat olivat ilmeisesti hukassa, odottelin alkua vartin ja päätin sitten lähteä katsomaan mitä valtio tekee.


Sibelius-lavalla Ville Similä ja Mervi Vuorela kertoivat uutuuskirjasta Valtio vihaa sua, eli suomipunkin vaiheista 1985-2015 (haastattelijan nimi meni ohi).
Tähän mennessä punk-historia on rajoittunut 70-luvusta aika lailla vuoteen 1984, ja Similän ja Vuorelan alkuperäinen ajatus oli kirjoittaa kirja nykyskenestä kunnes mieleen tuli että 90-luvustakaan ei ollut kirjoitettu...eikä oikeastaan 80-luvun loppupuolestakaan. Aihe ja haastateltavien määrä paisui ja paisui kunnes kustantamon puolelta alettiin huomautella että käsikirjoituksen merkkimäärä liikkuu miljoonan tasolla...
Korostettiin myös että se ei ole sinänsä musiikkikirja vaan käsittelyssä on laaja-alaisesti koko skene samanaikaisine aatteellisine ilmiöineen ja aktivismineen. Ja että punkin henkeen eivät kuuluneet pysyviksi suunnitellut rakenteet, yhtyeet, zinet, vallatut talot yms tapasivat aikanaan kaatua omaan mahdottomuuteensa mutta aina kun edellinen kaatuu niin seuraava nousee...

Tämän jälkeen sitten Aino-saliin koska mikä olisikaan punkimpaa kuin historiallinen romaani?

Aasinsillan puolustamiseksi todettakoon että Martti Linnan kirjan päähenkilö vastusti systeemiä. Martti Linna, Mikaela Strömberg, Taavi Vartia, Kristiina Vuori ja Kirsti Ellilä puhuivat historian viettelyksestä, miksi he ovat historiallisen romaanin kirjoittaneet, millaista taustatutkimusta vaatii jne. Tuntemattomat taustoineen olikin jo tuttu, muiden kirjat joiden ajanjaksot vaihtelivat viikinkiajalta vuoden 1918 sisällissotaan. Siteerattiin toisaalla esitettyä kommenttia historiallisesta fiktiosta että "vähän saa vääristellä muttei paljoa" ja kommentoitiin historian faktojen väliin jääviä aukkoja ja että kirjailijan pitää sitten niitä aukkoja täyttää parhaansa mukaan...

Tämän jälkeen sitten vielä kahvittelua ja bloggaajapisteessä Boknäsin osastolla piipahtamista muita tuttuja tapaamassa (kävin myös laittamassa muutaman lukuvinkkilistan eri aiheista sinne tarjolle, käykää hakemassa: ne minun ovat tosi hyviä eikä muidenkaan vinkeissä vikaa ole).

Ja sitten pitikin jo lähteä pois.

Muutama täsmäisku ostoksille tuli suoritettua.
 

Hoksasin että F-kustannuksen pöytää pitää käydä katsomassa ja olihan tuo Kultainen laulukirja siellä tarjolla sopuhintaan (innostuin tänä syksynä menemään laulukurssille, ilman mitään ennakkotaitoja tietty koska se että ei osaa on hyvä syy opetella, ja siellä käytetään tuota kirjaa...ja näppärämpi tietty että se on oma).
Ja Basamilla on yleensä messuilla tarjolla kiinnostavia kirjoja halvalla, ne mindfulness-kirjat yms. eivät niin kiinnosta mutta nyt oli mm. zeniä ja runoja tarjolla, ja siinä sivussa huomiota herätti kirja jota luonnehditaan "epäeuklidiseksi seikkailukertomukseksi"...

Huomenna en ole messuille menossa, mutta sunnuntaina on taas tarkoitus seikkailla siellä koko päivä. Ja bloggarien parviäly toimii, kuulee myös niistä tapahtumista joihin ei itse mene.

4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Olen miettinyt Mont Analoguen lukemista. Olisiko luettavissa. Tämä ihastutti minua Neljä valkoista koiraa Santiagon tiellä. Torsti Lehtisen kirja on lukupinossa. Pidän Basamin kirjoista, Kanelipuodit ja muita kertomuksia oli mahtava lukuelämys viime vuonna. Puolisoni toi eilen kirjamessuilta 2 osaa Mats Strandberg ja Sara B. Elfgrenin trilogiasta.

hdcanis kirjoitti...

Minäkin olen tosiaan löytänyt säännöllisesti kiinnostavia juttuja Basamilta (ja tuo Kanelipuodit pitääkin muuten lukea). Mont Analoguen luettavuutta pääsen testaamaan.

Reader, why did I marry him? kirjoitti...

Tuo punk-kirja minuakin kiinnostaa. Eikös se ollut ehdokkaana jollain tietokirjalistalla? Olen vielä punk-vaiheessa vasta (kenties) matkalla historiallista romaania kohti. :) Muutenkin nyt vähän olen havainnut ilmassa faktan halua. Infosota erityisesti polttelee.

En ehtinyt vielä tänään Duras-jahtiin, kun pääsin messuille vasta niin myöhään. Huomenna se tapahtuu! Tai sitten edellinen lause on beckettismi. :)

hdcanis kirjoitti...

Joo, Kanava-palkinnon ehdokaslista on julkistettu ja tuo on mukana. (Aiemmin olen lukenut mm. Mika Saastamoisen kirjan Parasta lapsille, joka kattoi ajan 1977-84...ja keskittyi musiikkiin mikä minulle sinänsä ihan hyvin sopi)

Toivottavasti Duraseja löytyy...minä palaan sitten sunnuntaina katsomaan mitä muuta on tarjolla.