14.5.13
Junichiro Tanizaki - Diary of a Mad Old Man
Diary of a Mad Old Man on näköjään Junichiro Tanizakin viimeinen romaani, ja toi mieleen toisen, suomennetun, myöhäisen romaanin, Avaimen; molemmissa kirjoissa käsitellään seksuaalisia obsessioita ja vallankäyttöä perhepiirissä. Tällä kertaa päähenkilönä on 77-vuotias mies joka himoitsee kaunista miniäänsä Satsukoa, joka taas ahkerasti keimailee takaisin, ja perheen jäsenten suhteet ovat muutenkin aika kummallisia...
Kirja on kerrottu päähenkilön päiväkirjana, jossa mietteiden ja Satsukon palvonnan ohella käsitellään varsin perinpohjaisesti läpi kaikkia vanhuudenvaivoja jotka kertojaa vaivaavat, tämä on varsin fyysinen kirja (suhde Satsukoonkin on nimenomaan himoa, vaikka kertoja jo alkusivuilla toteaakin olevansa impotentti..."even if you're impotent you have a kind of sex life...")
Päiväkirja-mallia jonkin verran rikkovat kuvaukset joistain tapahtumista jotka on pätkitty useammalle päivälle. Jälkimmäistä ratkaisua selitetään käden hermokivuilla ja päiväkirjan kirjoittamisen aiheuttamalla kiihtymyksellä ja vaarallisella verenpaineen nousulla, jotka estävät pitemmät kirjoitussessiot, mutta silloin taas jotkut tapahtumat ovat hivenen oudon tarkasti kuvattuja, runsaita dialogeja myöten. Kirjan lopussa on mukana myös otteet sairaanhoitajan, lääkärin ja tyttären muistiinpanoista, eli yhden kertojan näkökulma saa hieman lisävalaistusta sivuista...
Tanizakille ominaisesti japanilaiset perinteet ja kulttuuri (sekä niiden rinnalla myös länsimainen kulttuuri) ovat tärkeässä osassa ja problemaattiset perhesuhteet, obsessiot ja tietty elegantti shokeeraavuus ovat toki kirjailijan muusta tuotannosta jo tuttuja, mutta Tanizaki osaa tämän hyvin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Ihan ennestään tuntematon kirjailija minulle tämä Junichiro. Tämän, tai ehkä jonkun muun hänen kirjansa, voisi lukea ihan vain japanilaisen kulttuurin takia.
Herran tuotantoa on suomennettu kiitettävästi, ja Avain, Kukin makunsa mukaan ja Makiokan sisarukset ovat kaikki suositeltavia.
Ja pitkä essee Varjojen ylistys, joka käsittelee japanilaista estetiikkaa.
Lähetä kommentti